- صفحه اصلی
- تاریخچه لردگان
تاریخچه لردگان
1827 بازدید
از قدیم الایام اقوام و طوایف متعددی از جمله اتابکان لر در این مکان زندگی میکردند، با توجه به آثار تاریخ نشان از وجود تمدنهای کهن در این منطقه است که به هزاره ششم و هفتم قبل از میلاد بر میگردد از غنیترین نواحی باستانی کشور بحساب میآید، چنین بر میآید که این شهرستان دارای قدمت تاریخی و آثار باستانی بسیاری در دوران خود میباشد و نشان از فرهنگ و قدمت و تمدن چندین هزار ساله دارد که با آداب و رسوم مردم عجین شده و نوع نگرش خاصی و فرهنگ بومی اصیل را در شهرستانهای مشابه هم بوجود آورده است شهر لردگان، مرکز شهرستان لردگان است که به دلیل داشتن آب و هوای مساعد و محیط و موقعیت جغرافیایی مناسب از مهمتری ن مکانهای زیستی در ایران به شمار میرود.
هسته اولیه شهر لردگان در گذشته نسبتاً دور (حدود هشتصد سال پیش) در کنار زمینهای کشاورزی و نزدیک سرچشمه برم تشکیل میشود، این شهر که در گذشته چهره روستایی داشته به سه محله دشتآباد، میانجوی و محله آخونده محدود میشده است.
اینکه لردگان مشخصاً از چه زمانی برای اسکان فصلی و به دنبال آن اسکان همیشگی انتخاب شده است روشن نیست. اما قدیمیترین سند تاریخی در مورد این شهر را میتوان در سفرنامه ناصرخسرو یافت. او در صفحه 116 سفرنامه خود در مورد لردگان هک آن را لوردغان خواند چنین مینویسد: «... و به لوردغان رسیدم که از ارجان تا آنجا چهل فرسنگ بود و آن لوردغان سرحد پارس است و از آنجا به لنجان رسیدم و بر درواز شهر نام سلطان طغرل بیک نوشته دیدم و از آنجا به شهر اصفهان هفت فرسنگ بود...»
لیارد مینویسد: از شهرهای قدیم بختیاری یکی ایزج(ایذه) است که معروف به مال میر است و دیگری لوردگان که واقع است در جانکی سردسیر. از زمان رو به ضعف گذاردن حکومت لر بزرگ تا به قدرت رسیدن حکومت مقتدر و متمرکز صفویه سلسلههایی که در ایران به قدرت میرسند به دلایل متعدد از جمله صعبالعبور بودن منطقه امکنا بسط قدرت خود در منطقه را نیافتند.
شهردار لردگان
جمعیت شهر لردگان از سال 1335 تا 1395 در طول شصت سال نزدیک به پنجاه برابر شده و وسعت آن نیز به همین مقیاس افزایش یافته و لردگان به سرعت از یک روستا به شهری کوچک و از یک شهر کوچک به شهری متوسط تبدیل شده است و با توجه به وجود بیش از 360 روستا با جمعیتی بالغ بر 200 هزار نفر در حاشیه آن و ویژگی مهاجرپذیری لردگان، این روند رو به رشد همچنان ادامه دارد. الحاق روستاهای شیرانی، جلیل آباد، خاردان و حاجی آباد به شهر نیز هم سبب گسترش عرضی شهر شده و هم به واسطه بافت متفاوت و ناکارآمد این روستاها کالبد ناهمگون و نامتوازنی را برای لردگان امروز رقم زده است. در این میان مدیریت شهری 50 هزار نفری با وسعت عرضی زیاد و بافت ناهمگون و ناکارآمد بخصوص در حاشیه، کار پیچیده و دشواری است که ضمن نیاز به اتخاذ تدابیر ویژه مدیریتی، همراهی و همدلی شهروندان را می طلبد. گسترش فرهنگ شهروندی و شهرنشینی، پیروی از ضوابط و مقررات شهرسازی، همکاری با نیروهای خدمات شهر در حفظ پاکیزگی شهر، انتقال دغدغه ها، انتقادات و مشکلات به صورتی منطقی و دلسوزانه، پرداخت به موقع عوارض شهرداری که منبع اصلی درآمد این ارگان جهت انجام خدمات عمرانی و زیباسازی است، همه و همه مسئولیتهایی است که هر شهروند لردگانی بر دوش خود حس می کند. بدون شک مجموعه مدیریت شهری هم باید همگام با مردم با ایجاد تحول در رویکردها و ساختار خود مسیر لردگان را به سمت شهری آباد، شهری امن و شهری شاد هموار نماید. در دوره جدید مدیریت شهری سعی بر این است تا با استفاده از نظرات و ایده های نخبگان و صاحب نظران لردگانی و استفاده از روش های علمی، با تلاش شبانه روزی زمینه را برای ایجاد تحول مثبت در لردگان فراهم شود. به امید لردگانی آباد...